Domů » Sdružení a spolky » Sport » Fotbalový podzim zahájili výhrou

DOBRATICE – KOPŘIVNICE 4:0 (2:0)

Další fotbalový ročník, v pořadí už jedenáctý v krajské soutěži, odehráli dobratičtí fotbalisté s jednodenním předstihem už v pátek 9.srpna na svém hřišti. Soupeřem jim byl vloni čtvrtý celek v 1.A třídě, Kopřivnice. Dalo se očekávat, že to bude velmi vyrovnaný souboj, protože v minulém ročníku vyhrály oba týmy svoje domácí zápasy a docela se střelecky vyvedly, v Dobraticích to bylo 4:2 a v Kopřivnici 3:2.

Domácí fanoušci byli zvědaví především na to, v jaké sestavě se Dobratice představí. Vždy se na počátku nové sezóny objevují nějaké nové tváře a taky někteří hráči vymění kluby. V základní jedenáctce nastoupil poprvé v brance Martin Klus, který přišel z Hnojníka a z Tošanovic se vrátil už všem známý Matěj Šimeček. Na soupisce přibyli další dva hráči a to Filip Bado a Adam Michalík, ten si odbyl premiéru v závěru utkání, kdy střídal Bařinu. Svoje štěstí si zahrát ve vyšší soutěži zkouší Michal Hlaváč ve Starém Městě.

Sestava domácích: Klus – Somr, Kohut, Lýsek, Skotnica – Stříž, Causidis, Pařenica (74. Březina), Bařina (74.Michalík)) – Mitrenga (65. Chlebek), Šimeček (71.Béla), trenérem je nadále Marián Korabík a asistentem Pavel Musálek.

Téměř tři stovky diváků vidělo po prvním hvizdu hlavního rozhodčího Vojkovského od hráčů na hřišti velmi opatrný fotbal. Prvních snad deset minut se míč dostával jen k šestnáctkám, kde končila veškerá snaha jít do zakončení. První náznak nějaké možnosti nevyužil po centru zleva Mitrenga, kterého výběhem z branky vychytal Keller. Pak byl zase deset minut naprostý klid a doslova nuda se dívat na hřiště. Vše vyrušil povedenou střelu z dálky Marián Causidis a pěkně protáhl kopřivnického brankáře. Od tohoto momentu, to je zhruba 25.minuty, začaly Dobratice zle dotírat na soupeře a přišly další povedené akce. Jen s tou koncovkou se nemohly srovnat, dobré možnosti zahodil Bařina a znova Mitrenga. Hosté se do tutovky dostali ve 33. minutě a sólo Sochy výborně vykryl nový gólman v dobratickém dresu. To byl asi rozhodující moment v utkání, protože za dvě minuty na to se výborně zbavil na levém křídle svého protivníka Šimeček a jeho přízemní centr přes šestnáctku si perfektně našel Pařenica a vstřelil uklidňující a první gól nové sezóny, 1:0. Jen o chvilku na to se situace zopakovala a zase stejný moment zleva, centr Šimečka a dorážku Mitrengy vyrazil se štěstím brankář jen k Causidisovi a jeho další střela orazítkovala pravou tyč. Závěr první půle byl zcela ve znamení hráčské dovednosti navrátilce Šimečka a obránci na straně soupeře si s ním nevěděli rady. To se potvrdilo těsně před koncem poločasu, kdy si Šimeček na pravé straně povodil snad tři hráče a téměř z nulového úhlu poslal nezadržitelně míč pod víko kopřivnické branky, 2:0. Gól byl vyjádřením naprosté převahy domácích v poslední čtvrthodině.

Druhý poločas začaly Dobratice ve stejném tempu jako závěr první části. Už ve 47.minutě vybídl znova Šimeček ke skórování Causidise, ten jen těsně minul pravou tyč. Chvilku na to našel Stříž uličkou zase Šimečka a brankář se opět vyznamenal. A další dobrá příležitost Pařenici skončila na malém vápně zablokováním jeho pokusu obranou hostí. V největším tlaku se hostům podařilo ojedinělý protiútok a Vrba v dobré pozici jen trefil boční síť domácí branky. Ještě jeden střelecký pokus zaznamenala Kopřivnice zanedlouho po přímém kopu z dobrých 35 metrů a po teči dobratické obrany se ve skluzu pokusil dopravit míč do sítě Socha, minul naštěstí prostor mezi třemi tyčemi. Pak si opět do své režie vzali hru domácí a nebylo třeba dlouho čekat na navýšení skóre. Stačil k tomu rohový kop v 55. minutě a zcela volný Bařina trefil z hranice malého vápna hlavou míč přesně a stav se navýšil na 3:0. Dál se dá říci, že i ostatní minuty byly ve znamení herní převahy Dobratic a hosté ani několika změnami v sestavě nic nevymysleli. Naopak domácí po příchodu na hřiště zkušeného Chlebka a Bély stále více nabízeli svým spoluhráčům další možnosti ke skórování. Co vše neskončilo gólem? Například hlavička Šimečka, brankář skvěle vyrazil na roh, ani pěkná střela Causidise, kdy po vyražení míče brankářem před zcela volného Mitrengu se míč odrazil mimo brankový prostor. Pak se šikovně zprava uvolnil do šestnáctky Béla nabídl míč jak na podnosu Chlebkovi, jenže ten z puntíku jedenáctky mířil nad břevno. Viděli jsme i pokus o nůžky v krkolomné situaci Stříže až se nakonec fanoušci přece jen gólu dočkali. Od půlky hřiště si míč potáhl k brance hostí Stříž a nabídl svou super přihrávkou míč Causidisovi a ten už zkušeně věděl, jak jej dostat za záda brankáře a zvýšil na 4:0. Ještě se potom představil Chlebek výstavním uvolněním Somra a ani tomu brankář nedovolil poslat míč do sítě. Když se neuvedla správným směrem střela Bély z dálky a míč jen prosvištěl kousek od pravé tyče kopřivnické branky zbylo už jen jediné přání domácích fandů, aby se zápas dohrál s nulou.To se také povedlo a nový gólman Martin Klus si mohl zapsat svoje první čisté konto ve svém první mistrovském zápase v 1.A třídě. Nutno říci jediné, výhra Dobratic byla zcela zasloužená a hosté mohou jen děkovat svému brankáři a také střelecké neschopnosti domácích, že nedostali pořádný příděl. Dobraticím se podařil výborný vstup do fotbalového ročníku 2024 – 2025 a nyní jen třeba dobrými výkony pokračovat soutěží. Další utkání odehrají v neděli ve Smilovicích v neděli 18.srpna od 16, 30 hodin. KaMoš

Foto zde: https://www.rajce.idnes.cz/dobratice/album/dobratice-koprivnice



  • Modernizace webových stránek hrazena z projektu CZ.03.4.74/0.0/0.0/18_092/0014731

    Logo Evropské unie